Louvren

Världens mest besökta nationalmuseum!

I Louvren museum kan du beskåda Mona Lisa!

Louvren i Paris är världens mest besökta museum med över 8 miljoner besökare per år.
I Louvren museum finns konstskatter från hela världen. Konstverken har donerats från Franska konstnärer, varit krigsbyten från franska revolutionen och köpts under franska expeditioner till Orienten och Grekland. Mest känt för oss är nog Louvren för att det är här man förvarar tavlan med Mona Lisa. Som världens mest besökta museum kan det vara skönt att ha köpt sin entrébiljetti förväg.

Louvren entrebiljett

Louvren entrébiljett

Gå runt på Louvren på egen hand
Slipp köa för att köpa entrebiljett till Louvren, ha biljetten klar. Missa inte de helt fantastiska konstnärerna och deras verk. Mona Lisa finns där och skulpturer av Michelangelo och verk av de kända konstnärerna Rubens, Rembrandt, Raphael m.m.

Tid på plats: Giltlig 1 dag (räkna med att ditt besök tar minst en halv dag).Louvren entrebiljett inkl guidad tur

Louvren entrébiljett inkl. guidad tur

Upptäck Louvren på en guidad tur
I denna biljett ingår det en guidad tur i Louvren. Din guide berättar om alla de fantastiska konstnärerna och deras verk. Mona Lisa finns där och skulpturer av Michelangelo och verk av de kända konstnärerna Rubens, Rembrandt, Raphael m.m..

Tid på plats: Guidad tur 3 tim. Stanna sedan och upptäck på egen hand.

Köp Go City Paris Pass stadskort

GO CITY PARIS PASS Turistkort

Spara upp till 40% på entrépriser!

Detta rabattkort är perfekt för dig som vill se flera av Paris kända sevärdheter till rabatterat pris. Du köper ett Paris Pass för ett visst antal dagar (2, 3, 4 eller 6 dagar). Alla entrépriser är då inkluderade och förbetalda. Du visar bara upp ditt Paris Pass vid varje attraktion som ingår i turistkortet. Använd sedan rabattkortet så mycket du hinner under dina aktiva dagar.

Mer info om Go City Paris Pass

Fria inträden och sightseeing:

Eiffeltornet

Hop-on Hop-off buss

Båttur på Seine

Louvren med Mona Lisa

Montparnasse utsiktplats

Triumfbågen

Även god mat m.m

Louvren Paris - från kungligt palats till världens mest kända museum

Sedan 1793 har Louvren varit museum om än i mindre skala än idag. Även om du kanske inte är så konstintresserad är Louvren nog en av platserna man skall besöka under sin Parisresa tycker vi.

Louvren historia

På platsen där Louvren ligger idag byggdes först en fästning under Filip II August (1180–1223) regeringstid. Han ville skydda Paris mot vikingaanfall. Om du går ned i källaren kan ni se originalväggar från 1190-talet.

1364 byggdes det om till att bli ett residens för kungligheter. Nu tillkom lägenheter, underbara målningar på väggarna, dekorerade fönster installerades, en magnifik trappa tillkom och grönområden.

Efter Karl VI död 1422 föll Louvren lite i glömska och började inte "blomma" igen förrän 1527 då François I började bygga om Louvren till ett renässanspalats. Sedan har det byggts på, rivits och byggts om av fler kungar genom åren. Det var inte förrän år 1672 som den siste kungen, Louis XIV som bodde där, flyttade till nybyggda Versailles istället och byggnationen stoppades på Louvren och blev vilande ett tag. 1756 återupptogs byggandet igen med order från Louis XV. 10 augusti 1793 öppnades ett mindre museum i Louvren. Nu över 200 år senare är Louvren ett av världens mest kända museum. Hit kommer årligen mer än 8 miljoner besökare från världens alla hörn.

Vad finns i Louvren?

Mest känt är nog Louvren för Leonardo da Vincis tavla Mona Lisa. Det är många som undrar vem Mona Lisa var och vad döljs i hennes leende? Här finns också konst av Rembrandt, Rubens, Titian, Poussin och David, skulpturer som Nike från Samothrake och Venus från Milo. Här kan du även beskåda Egyptiska antikviteter, hela avdelningar med antikviteter från Mellanöstern, Grekland, Romarriket m.m. Louvren är väldigt stort så det kan vara svårt att se allt, försök plocka ut godbitarna med hjälp av karta över alla olika avdelningar.

Louvrenpyramiden

En stor glaspyramid pryder entrén till museet. Pyramiden invigdes 1989. Under Pyramiden finns Napoleons Hall där ni hittar biljettkontoret, en bokaffär och ingångar till alla utställningshallar. Glaspyramiden är 20,6 meter hög och sidorna är ca 35 meter breda.

Louvren
Adress: Palais Royal, Musée du Louvre (1 Arr), Paris

Louvren + Eiffeltornet + båt på floden Seine i Paris

Louvren + Eiffeltornet + båttur på floden Seine

3 must see i Paris
I denna biljett får ni 3 av de populäraste upplevelserna i Paris. Det ingår inträde i Eiffeltornet inkl. toppen (vån 3), inträdesbiljett till Louvren som du besöker på egen hand och en kryssning med båt på floden Seine.

Först ett besök till Eiffeltornet, därefter åker du båt på floden Seine 1 timme. Du avslutar med ett besök i Louvre.

Tid: Eiffeltornet, + egen tid på Louvren + 1 tim båttur

Mona Lisa

Tavlan med Mona Lisa finns att beskåda i Louvren museum i Paris.

Mona LisaJa, hon är nog den mest kända kvinnan på en tavla. Leonardo da Vinci som målat tavlan fick beställningen 1503 av den förmögne köpmannen Francesco del Giocondo. Det sägs att Mona Lisa är hustrun till Francesco. Hon hette Lisa och Mona Lisa sägs betyda Hennes nåd. 1506 blev tavlan klar. Men om Francesco någonsin fick sin tavla förtäljer inte historien.

Mona Lisa har flyttats runt flera gånger under årens lopp. Den har varit på Louvren några vändor men flertalet gånger har tavlan flyttas pga krig. Den 21 aug 2011 stals även tavlan från Louvren. Till och med konstnären Pablo Picasso förhördes om stölden men släpptes. 2 år senare kom Mona Lisa tillbaka, det var en anställd som tagit den och haft den gömd i sin lägenhet. Pga att målningen även blivit förstörd några gånger och som stöldskydd sitter nu Mona Lisa bakom ett tjockt pansarglas.

Köp entrébiljett till Louvren i Paris

Köp Go City Paris Explorer Pass

GO CITY PARIS EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Detta rabattkort är perfekt för dig som vill se flera av Paris kända sevärdheter. Du väljer ett visst antal sevärdheter i ditt kort och betalar ett fast pris. Alla entrépriser är då inkluderade och förbetalda. Välj mellan 3, 4, 5, 6 eller 7 sevärdheter att besöka i Paris. Du har 60 dagar på dig att använda turistkortet.

Mer info om Go City Paris Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Eiffeltornet

Hop-on Hop-off buss

Båttur på Seine

Notre Dame krypta

Montparnasse utsiktplats

Paradox Museum Paris m.m

Da Vinci kodenDa Vinci-koden

Intresset för Louvren fick ett uppsving efter filmsuccén Da Vinci-koden (2006).

Filmen är baserad på romanen av Dan Brown och huvudrollspersonen Robert Langdon spelades av Tom Hanks.

Boken och filmen inleds med ett mord som sker just inne i Louvren i Grande Galerie. Det är intendenten och stormästare för det hemliga sällskapet Prieuré de Sion, Jacques Saunière som mördas. Robert blir misstänkt och behöver själv ta reda på vad som ligger bakom mordet. Sedan är spekulationer och konspirationerna igång. Filmen slutar också vid Louvren när Robert Langdon följer den sk. Rose line fram till Louvren och finner Maria Magdalenas grav precis under toppen av den "omvända pyramiden" - som finns i Louvrens underjordiska köpcentrum.

Tom Hanks återkom sedan som Robert Langdon i filmen Änglar och Demoner (2009) som bl a utspelas i Rom.

Köp entrébiljett till Louvren

Källa: Louvren, Wikipedia. Bilder: Wikipedia, Getyourguide. Biljetter presenteras i samarbete med Getyourguide. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning.
Karta - Louvren

Boka hotell i Paris

Sök hotell med sökalternativen i kartan nedan: Filters (din budget m.m), Guests (välj antal personer), Select Dates (välj datum). Du får upp hotell från olika hotellsajter som ex. Tripadvisor, Booking.com, Hotels.com, VRBO mfl.

Eiffeltornet Paris
Paris flygplatstransfer
Paris Pass rabattkort
Disneyland Paris
Top